BUURTZORG = neighbourhood care (grija pentru cartier)

Buurtzorg este prima organizație de asistență medicală din lume, înființată acum 13 ani, care a creat un model de îngrijire holistică condus de asistenți medicali, revoluționând îngrijirea comunitară din Țările de Jos, dar și din alte peste 20 de țări în care Buurtzorg are parteneriate cu alte organizații non profit.

Buurtzorg a fost fondat de către un asistent medical - Jos de Blok - și a început cu o echipă inițială de patru persoane. Sistemul care a evoluat implementează echipe de până la 12 asistente medicale, care sunt responsabile pentru între 40 și 60 de persoane într-o anumită zonă. Acum există în jur de 900 de echipe în Olanda, susținute de cel mult 50 de administratori și 20 de formatori.

Principiul care stă la baza modelului este că asistentul medical acționează ca "antrenor de sănătate" pentru individ și familia lui, subliniind măsurile preventive de sănătate, oferind îngrijirea necesară sau, dacă e necesar, apelând la alte cadre medicale să facă acest lucru. Regula de aur este că asistenții medicali trebuie să-și petreacă 61% din timp în contact direct cu oamenii pe care îi îngrijesc.

Modelul Buurtzorg are succes deoarece pornește de la perspectiva clientului și propune soluții de îngrijire care se bazează pe independența asistenților medicali și reducerea birocrației.

"Ceea ce văd în multe țări este că sistemele sunt din ce în ce mai complicate și frustrările sunt din ce în ce mai grave", spune de Blok. "Vreau să arăt că este ușor de schimbat."

 

Jos de Blok, CEO & Founder Buurtzorg, va fi unul dintre speakerii conferinței Maternopedia.

Participanții îl vor putea asculta și îi vor putea pune întrebări pe 16 octombrie, de la ora 18.10.